Atelierele despre prevenirea consumului de alcool în rândul minorilor

Prevenirea consumului excesiv de alcool și informarea în privința unui consum responsabil sunt unele dintre principalele angajamente ale strategiei de dezvoltare durabilă a Ursus Breweries. Ca parte a acestei strategii, compania a dezvoltat programul ”Părinți eficienți, copii fericiți” care își propune să prevină consumul de alcool în rândul minorilor.

Cea mai mare influență în decizia minorilor de a consuma sau nu alcool o au părinții, de aceea, în ultimii 6 ani, ne-am concentrat pe dialogul cu aceștia, precum şi cu cadrele didactice din România. Implementat alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), programul își propune să sprijine adulții să ia decizii informate cu privire la consumul de alcool și să discute despre acest subiect cu minorii.

”Suntem bucuroși că acum și mai mulți părinți și profesioniști din educație au la îndemână instrumente și informații valoroase, pe care le pot folosi pentru a înțelege și a susține dezvoltarea tinerilor.​ Credem că doar împreună și printr-o informare continuă putem preveni consumul de alcool în rândul minorilor.” a declarat Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs Ursus Breweries. 

Din octombrie 2022 până în mai 2023, programul Ursus Breweries a ajuns la mai mult de 1.400 de beneficiari direcți – părinți și asistenți maternali, profesori, mediatori și consilieri școlari, psihologi, asistenți sociali și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care lucrează cu minori. În această perioadă au fost organizate 13 ateliere online și în format fizic susținute de specialiști în psihologia copilului, sociologie, psihoterapie, dezvoltare personală.

Ateliere online pentru părinți și profesori

Temele legate de prevenirea consumului excesiv de alcool în familie și a prevenirii consumului de alcool în rândul adolescenților au fost abordate în cadrul a 8 ateliere online care au vizat teme de interes pentru părinți și profesori:

  • Comunicarea cu adolescentul și gestionarea conflictelor
  • Dependența de online și tehnologie
  • Sportul, aliatul adolescentului – despre mentalitatea de învingător și evitarea adicțiilor
  • Dependențe – cum ținem adolescenții departe de adicții

Atelierele au fost susținute de Florian Koleci, medic specialist psihiatru și psihoterapeut format în terapie cognitiv-comportamentală, Alina Ciupercovici, expert în tratamentul adicțiilor și psihoterapeut cu experiență clinică psihiatrică, și Silviu Ioniță, psiholog și antrenor mental cu experiență în domeniul psihologiei performanței umane.

Ateliere în format fizic în școli și licee

Prin intermediul facilitatorilor Decebal Popescu și Octavia Udrescu de la „Atelierele de Comunicare Nonviolentă” au avut loc 5 evenimente interactive dedicate exclusiv cadrelor didactice. Acestea au avut loc în școli și licee din București, Buzău, Snagov și au avut ca scop crearea unui spațiu liber de exprimare și conectare între profesori și profesioniștii din educație, pentru a sprijini dezvoltarea armonioasă a copiilor și a preveni consumul de alcool în rândul elevilor.

La aceste ateliere au participat 89 de  profesori, învățători și directori de școală, dar și consilieri psihopedagogici. Cu ajutorul instrumentelor comunicării nonviolente, facilitatorii au arătat participanților modalități de conectare cu colegii, elevii și cu sinele, într-o manieră care să ducă la înțelegerea reciprocă, comunicarea empatică și medierea conflictului.

„Interesul, prezența numeroasă și implicarea participanților la activitățile din cadrul proiectului reprezintă o confirmare pentru FONPC că își împlinește misiunea sa de a oferi susținere și ghidare părinților, cadrelor didactice și profesioniștilor din domeniul educației. Într-o societate în continuă dezvoltare a tehnologiei, este util și necesar să sprijinim dezvoltarea metodelor pozitive de educație, cultivarea relației de încredere părinte-copil-cadru didactic și o comunicare deschisă. Acest proiect are la bază valori importante pentru noi precum solidaritatea, parteneriatul, implicarea și participarea. Împreună suntem puternici.” a declarat Daniela Boșca, Director Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Mai multe informații despre programul ”Părinți eficienți, copii fericiți” și despre activitățile derulate până acum puteți găsi pe platforma de responsabilitate socială www.desprealcool.ro.