Fabrica din Brasov

Achizitia Aurora SA, in mai 2004, completeaza operatiunile SABMiller din Romania si demonstreaza inca o data angajamentul  fata de valorile autohtone ale pietei berii in Romania.

 

Pentru toti brasovenii si nu numai pentru ei , AURORA a reprezentat o firma de prestigiu, care de-a lungul timpului s-a straduit sa ofere consumatorilor bere de buna calitate si sa satisfaca cerintele acestora prin diversificarea permanenta a gamei de produse. Si daca ar fi sa depanam povestea companiei AURORA, am putea sa o asemanam cu o tinerete fara batranete, avand drept „eroi” generatii intregi de berari care s-au luptat zilnic pentru a nu pierde cheia succesului , folosind ca arme competenta, tenacitatea, harnicia si daruirea.

 

Povestea a inceput in anul 1892, cand concernul "FRIEDERICH CZELL si FIII" a cumparat distileria Darste si a construit o noua fabrica de bere, inaugurand astfel in Brasov o afacere care s-a dezvoltat si s-a consolidat puternic de-a lungul anilor, devenind o marca de prestigiu.  Afacerea a inflorit intr-o asa masura incat Alexandru Petit consemna in Monografia Brasovului din 1922 cresterea numarului de angajati la 130, precum si cresterea productivitatii anuale de bere si malt la 40.000 de hl si respectiv 80-90 de vagoane anual.

 

Odata cu nationalizarea din 1948, fabrica de bere si bauturi alcoolice Darste si-a schimbat numele in "Aurora". De atunci, fabrica a trecut printr-un proces continuu de retehnologizare si dezvoltare, care a dus la marirea capacitatilor de productie, mecanizarea si automatizarea proceselor tehnologice.

 

 Astfel, in perioada 1954-1959, capacitatea de productie a maltului a fost extinsa prin construirea unei fabrici de malt cu o capacitate de 10.500 t de orz/an care, adaugata la capacitatea anterioara, ridica productia totala a fabricii la 11.000 t de orz/an, fiind cea mai mare fabrica de malt din tara.

 

O alta etapa importanta de dezvoltare a avut loc in perioada 1971-1974, cand a fost construita si data in folosinta sectia noua de ferrmentare.

 

Intre 1965 si 1971 au fost produse diferite marci de bere blonda, bruna si Porter, precum si doua tipuri noi in 1972 - Carpatina si Turist.

 

Dupa 1980, marcile de bere au fost diversificate prin trecerea la fabricarea marcilor Poiana sau Piatra Craiului si a marcilor de bere superioara Aurora (Bucegi), Barsa (Valea Prahovei) si Cerbul (Carpati). In plus, a inceput fabricarea berii Ciucas, care beneficia de o cerere importanta pe piata.

 

Dupa 1984, vechea sectie de fierbere a fost inlocuita cu o noua linie  fabricata in Romania.
In 1987 a fost data in functiune o linie de fabricare a capsulelor, cu un randament zilnic de 3 tone.

 

In 1993 a fost achizitionat un filtru de bere SCHENK, care a marcat un punct de cotitura in filtrarea berii in Romania; un progres important a fost realizat in cresterea stabilitatii berii, de la 7-10 zile, pana la mai mult de 30 de zile.

 

In anul 1995, SC AURORA SA a devenit o companie cu capital privat integral 100% romanesc. Nu a trecut de atunci nici un an fara investitii in echipamente de nivelul standardelor internationale in domeniu:
• achizitionarea unei linii de imbuteliere in butoaie de tip KEG din otel inoxidabil, dotata cu un sistem automat de igienizare, imbuteliere si control, avand o capacitate de productie de 100 butoaie KEG pe ora;
• automatizarea completa a liniei de imbuteliere la sticla a berii, cu o capacitate de 32.000 de sticle pe ora.

 

In perioada 2000-2001s-a construit si pus in functiune o sectie noua de fermentare primara complet automatizata, controlul proceselor de fermentare si igienizare realizandu-se de catre calculatoarele de proces. Sectia a fost dotata cu 12 tancuri cilindro-conice de fermentare must de bere, o statie de propagare drojdie, o statie de pastrare drojdie de bere si o statie de igienizare in sistem CIP.

 

Dupa achizitia Aurora SA de SABMiller din 2004, s-a pus accent si exista o preocupare permanenta pentru dezvoltarea angajatilor, prin participarea acestora la programe de formare, specializare si instruire profesionala. De asemenea au continuat proiectele de dezvoltare si modernizare a fabricii:
• investitii importante in imbunatatirea conditiilor de munca ale angajatilor;
• modernizarea sectiei Fierbere in anul 2005, prin instalarea unui filtru de plamada tip Mash Filter ’’Meura 2001’’si a unei mori de macinare malt, complet automatizate;
• proiectele de modernizare in sectia Fierbere au continuat si in 2007, prin instalarea unui Whirlpool de constructie germana, de catre firma de renume in domeniu utilajelor, GEA HUPPMANN.

 

S-au investit sume importante si in proiecte de dezvoltare durabila si protectie a mediului:
• modernizarea Centralei frig prin inlocuirea compresoarelor si instalatiilor frigorifice existente, cu o instalatie moderna, complet automatizata, GEA GRASSO;
• achizitionarea si punerea in functiune a unui sistem de prelucrare si separare praf provenit din transportul maltului;
• modernizarea sistemului de canalizare intern;
• investitii importante in reducerea consumului de utilitati (apa, energie electrica, energie termica, bioxid de carbon);
• construirea unei statii de preepurare ape tehnologice uzate, provenite din procesul de productie, in valoare de aprox.3 milioane de euro;
• in anul 2012 au inceput lucrarile la construirea unei statii de recuperare bioxid de carbon rezultat in timpul procesului de fermentatie si reutilizarea acestuia in procesul de fabricare si imbuteliere bere.

 

Unelte

Dimensiune font Feeduri RSS Adauga pagina la favorite Cautare rapida Trimiteti-ne un feedback Printeaza pagina x Inchide